czwartek, 5 października 2017

PRZEPIS NA BIAŁY CHLEB

KUŹNIA HOME - OPISANE Z DOMU


Składniki:

300 g wody
200 g mleka
30 g świeżych drożdży
650 g mąki pszennej typu 1050 lub 300 g zmielonych ziaren pszenicy
100 g mąki żytniej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie:

Na początku należy podgrzać wodę, mleko i drożdże.

Ja to wykonałam z thermomixie, natomiast można też to zrobić w garnku, na piecu.

Do podgrzanych składników należy dodać całą resztę i wyrabiać przez 3 min. Oczywiście można to wykonać za pomocą innego urządzenia mieszającego lub ręcznie.

Po czym odstawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym na około 30 min. lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Później ponownie wyrobić ciasto przez około 1 min.

Rozgrzać piekarnik do temp. 220 ºC.

Oprószyć dłonie mąką i na posypanej mąką powierzchni uformować z ciasta bochenek.

Tak przygotowane ciasto należy przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Ja natomiast wyłożyłam mój bochenek bezpośrednio na blachę wysmarowaną wcześniej masłem, a wzdłuż chleba położyłam na blaszce z jednej i z drugiej strony podłużne foremki na babki. Chciałam uzyskać ładny kształt i pozwolić mu rosnąc w górę.

Ciasto ogólnie ma gęstą konsystencję, więc pewnie i bez foremek nie rozpłynęłoby się. Jednak to taki mój sprawdzony sposób.

W ostatnim etapie przed włożeniem do piekarnika za pomocą ostrego noża warto zrobić na cieście ukośne nacięcia.

Na koniec uzyskacie efekt, jaki jest na zdjęciu.

Piec przez 15 min. w temp. 220 ºC.
Po czym zmniejszyć temp. do 190 ºC i piec przez kolejne 25-30 minut.

Ważne!

Chlebek jest gotowy, gdy pukając w niego od spodu słyszymy głuchy dźwięk.
Po wyjęciu z piekarnika należy przełożyć chleb na kratkę z pieca, w celu zachowania chrupkości skórki również od spodu.

Oczywiście chlebek przed włożeniem do piekarnika można posypać różnymi ziarnami, jak również taką mieszankę ziół można dodać do środka.

No cóż, należy mi zatem życzyć Wam powodzenia i smacznego;-)

Pozdrawiam!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz