wtorek, 18 kwietnia 2017

TORT BEZA PAVLOVA

KUŹNIA HOME - OPISANE Z DOMU

    beza
    składniki: 

    7 białek 
    1 szklanka cukru ( można pomieszać z cukrem pudrem)
    szczypta soli
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego( Ja dałam sok z mandarynki i też wyszło;-) )

    Zanim cokolwiek zaczniesz włącz piekarnik- temp. 180°C (beza po ubiciu od razu musi iść do pieca)
    Potrzebna też blacha z pergaminem, na który wylejesz pianę (można przygotować dwie blachy, jeśli chcesz dwa podkłady bezy)
    Do suchego naczynia  wbij białka ze szczyptą soli, ubijaj (Ja ubijałam w thermomiksie przez 4 min, poz. 4, ale mikserem też ubijesz)
    Po 4 minutach dodawałam stopniowo cukier, przed samym końcem dodałam mąkę i sok z mandarynki (Ubijałam ciągłe przez jakieś 7 minut stopniowo dodając cukier, potem z mąką  i 1 łyżeczką soku ubijałam jeszcze minutę). Na koniec musi być sztywna. 

    ubita piana


    W takiej postaci wyłożyłam na pergamin i dałam do pieca. 
    Przez 10 minut piekłam w temp. 180°C
    po czym zmniejszyłam temp. do 150°C i tak piekłam 120 minut, po tym czasie wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam w nim beze aż do całkowitego wystygnięcia. 

    Uwaga: 
    Porządnie oddziel białka od żółtek.
    Nie używaj jajek z lodówki, muszą mieć temperaturę pokojową.
    Naczynie musi być idealnie suche i czyste.
    Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia aż do całkowitego wystygnięcia, Beza może opaść!
    Jeżeli masz dwa pokłady można upiec je razem na środkowych półkach piekarnika ( Ja piekłam dwa osobno)

     pokład numer 1


    podkład numer 2


    w środek dałam zrobiony wcześniej krem karpatkowy ( gotowa torebka z kremem x 2-dodajesz tylko mleko i ubijasz,  poszłam tutaj na łatwiznę;-) )

    oczywiście z bezą można połączyć samą bitą śmietanę, albo bitą śmietanę połączoną z mascarpone, wariantów jest dużo.





    Na górę ubiłam bitą śmietanę

    składniki:

    kubek śmietany kremówki 330 ml

    1 opakowanie śmietan-fixu 

    1 łyżka cukru ( można dać więcej, wedle uznania)


    Ubijałam mikserem w wysokim naczyniu aż do momentu uzyskania sztywnej konsystencji.


    Na bitą śmietaną wyłożyłam owoce, kompozycja wedle uznania:-) ( zamiast owoców można dodać frużelinę owocową)





    Polecam- dla Mnie beza Pavlova była "twardym orzechem do zgryzienia"..Mogę śmiało z dzisiejszych obserwacji powiedzieć że to naprawdę nic trudnego.
    Zachęcam  i życzę smacznego;-);-);-)

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz