piątek, 14 kwietnia 2017

PRZEPIS NA BABECZKI CYTRYNOWE

KUŹNIA HOME - OPISANE Z DOMU

Hejka, między porządkami i przygotowaniami do Świąt udało Mi się tutaj Na chwilę wskoczyć, żeby koniecznie dodać przepis na babeczki cytrynowe. Przepyszne i idealne na wielkanocny stół.

Z przepisu poniżej wyszło 15 babeczek.

Składniki:

250 g mąki
250 g cukru
250 g masła lub margaryny
4 duże jajka
1 duża cytruna
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

1 szklanka cukru pudru
sok z pół cytryny
2 łyżki masła

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z miękkim masłem lub margaryną oraz cukrem. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać startą cytrynę (wcześniej należy ją dokładnie sparzyć wrzątkiem).
Ubić na sztywno pianę z białek. Dodawać stopniowo po łyżce do masy żółtkowej, cały czas delikatnie mieszając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko do miski. Dodawać do masy bardzo delikatnie mieszając.

Formę na babeczki posmarować masłem, lub wykorzystać specjalnie papierowe, czy też silikonowe foremki na babeczki. Po czym zapełnić foremki gotową masą.

Piec około 25 minut. W temperaturze 180 °C.

Pygotowanie polewy:

Roztopić  w garnku masło, dodać do tego cukier puder i sok z cytryny. Ucierać do momentu uzyskania jednolitej konsystncji.

Gotowe upieczone babeczki polać lukrem, można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub posypką.

Życzymy zdrowych i smacznych Świąt Wielkanocnych.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz