wtorek, 18 kwietnia 2017

CALZONE Z MIĘSEM MIELONYM

KUŹNIA HOME - OPISANE Z DOMU


to ciasto drożdżowe faszerowane mięsem mielonym lub warzywami

Ciasto-składniki:

220 g wody
1 łyżeczka cukru
20 g drożdży
400 g mąki pszennej
30 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

wymieszać wodę z drożdżami i do tego całą resztę składników. Uformować kulkę, w przypadku gdy ciasto jest bardzo mokre dodać jeszcze trochę mąki i wymieszać,  przykryć folią spożywczą i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.




Mój sprawdzony farsz
składniki:
0,25 kg pieczarek
0,5 kg mięsa mielonego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
przyprawy, sól, pieprz, oregano, papryka słodka, 
Całość smażę co jakiś czas mieszając przez 20 min, 
Wystudzam

Ciasto dzielę na kawałki, każdą część należy kolejno rozwałkować na oprószonej mąką desce na placek ok 0,5 cm. Ja wykrawam nożem kwadraty ok 10 cm, na środek każdego kwadrata daję ok. dwie, trzy łyżki farszu, i sklejam na formę pierożków, boki dociskam widelcem.




Piec w temp 200 °C  , ok 20-25 minut. 

Podaję z sałatą lodową i sosem czosnkowym.

Pychotka, Polecam przepis;-)
SMACZNEGO;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz