wtorek, 28 marca 2017

PRZEPIS NA SZARLOTKĘ

KUŹNIA HOME - OPISANE Z DOMU

Składniki na ciasto kruche:

1kg mąki
2 kostki masła
4 łyżki śmietany 18%
1 paczka proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
2 całe jajka
6 żółtek
2 szkalnki cukru pudru

Jest to porcja na dużą blachę z pieca, jeśli macie mniejszą, śmiało można zrobić z połowy porcji.

Składniki na mus jabłkowy: 

ok. 2,5 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonuw łatwy
0,5 szklanki cukru


Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w dużej misce. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem i przesmażyć, aż powstanie mus. Gdyby mus był mocno wodnisty smażyć, aż nadmiar soku wyparuje lub odcedzić. Dodać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
Blachę posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Na górę posypać lekko bułką tartą. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym w formie posypki. Można również rozwałkować i w całości rozlożyć na jabłka. Jest też trzeci wariant, gdzie trzeba wcześniej przymrozić ciasto, dzięki czemu będzie można zetrzeć na tarce.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut,  w temperaturze 180°C
Ciasto powinno mieć złoty kolor,
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego ;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz