środa, 15 marca 2017

PRZEPIS NA SPRAWDZONE SEROWE OPONKI

KUŹNIA HOME - OPISANE Z DOMU



składniki:

60 dkg sera (twarogu)
1szklanka cukru
2 jajka
2 żółtka
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka sody
ok 500 g mąki tortowej
olej do smażenia (Ja smażę w połączeniu ze smalcem)
cukier puder do posypania


Wykonanie:

 Na samym początku należy zmielić ser, później wszystkie składniki wymieszać razem. 

I uwaga! 
 Ciasto powinno być bardzo pulchne, puszyste, uważajcie z mąką, jeśli chcecie mieć oponki bardzo lekkie i mięciutkie, to lepiej się natrudzić z mokrym ciastem i takie też lekko podsypując mąką rozwałkowywać, niż mieć wygodne, nie klejące się, ale później jeść twarde i gumowe jak guma turbo;-) Piszę tak, bo takie też miałam już okazję kosztować, z osobistego wykonania. Dlatego ten przepis jest sprawdzony;-)
A więc należy ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. i wykrawać krążki za pomocą szklanki, a środek za pomocą kieliszka. I tak uzyskane opoki i kółeczka smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. 




Dobra rada:
Należy usmażone oponki położyć na misce czy talerzu wyłożonym papierem, w ten sposób obciekną z tłuszczu.
Później wystarczy tylko posypać cukrem pudrem i się delektować;-)

Smacznego!!! ;-);-);-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz