piątek, 17 marca 2017

PRZEPIS NA CHLEB Z OTRĘBAMI

KUŹNIA HOME - OPISANE Z DOMU

Mam dla Was przepis na pyszny sprawdzony przepis na chleb, który od dawien dawna robię i zawsze wychodzi.

składniki:

2,5 szklanki wody ciepłej
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
0,5 szklanki ziaren (słonecznik, siemie lniane, pestki dyni)
80 g otrębów pszennych
500 g mąki pszennej


Wykonanie:

Wszystkie składniki razem wymieszać rękami lub za pomocą theromixa, bądź innego urządzenia mieszającego. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki o dł. ok 40 cm i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Można posypać górę ziarnami. Nie smaruje niczym góry, ponieważ podczas pieczenia chlebek może pęknąć, czego nie lubię;-). Piec w temp. 210°C, czas 40-50 minut.




Po upieczeniu czekam tylko chwilę, po czym wyjmuję z foremki.
Niestety brak zdjęcia, ale przewracam chlebek na bok w celu zachowania chrupiącej skórki spodu chleba. 




Mam nadzieję, że będzie smakował, najlepszy jeszcze ciepły;-) i za każdym razem bitwa o tzw. piętkę;-) 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. pysznie wygląda! muszę wypróbować przepis :) robię czasem orkiszowo-żytni spróbuj też mojego przepisu, jest na moim blogu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ok. Dzięki na pewno wypróbuję. Ja jeszcze robie bułeczki . Ale to wrzucę innym razem;-)

    OdpowiedzUsuń