środa, 8 lutego 2017

SMAKI NA DZIŚ

Pizza


Składniki na ciasto:

160 g wody
2 łyżki oleju
30 g drożdży
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli


Składniki na pizzę wedle uznania. Może to być cokolwiek (tj. szynka, kiełbasa, boczek, pieczarki, kukurydza, ananas, itp...)

Pizza może być mięsna, jak również warzywna, z dodatkiem serów smakuje idealnie.

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do naczynia thermomixa i wyrabiam przez 3 min.
Można oczywiście wyrobić ciasto przy pomocy innego robota kuchennego, jak również przygotować ciasto na pizzę w rękach. 

Kiedy już mam gotowe ciasto, nie czekam aż wyrośnie, tylko od razu rozprowadzam go na wcześniej wysmarowanej masłem blaszce. Jednak za nim to zrobię, smaruję ręce olejem. Dzięki temu jest mi łatwiej wyłożyć spód pizzy na blachę. 

Później nakłuwam widelcem rozprowadzone ciasto, smaruje sosem pomidorowym, bądź ketchupem cały spód pizzy, po czym posypuje go ziołami. 

Zazwyczaj to bazylia, oregano, bądź gotowa przyprawa do pizzy. 

Na tak przygotowane ciasto wykładam pokrojone wcześniej składniki, które przeznaczyłam na pizzę. Dobrze jest całość posypać startym serem.

Uwaga!

Jeśli macie w domu więcej sera, polecam też położyć go bezpośrednio na spód posmarowany sosem, później składniki i na górę kolejna warstwa sera. Pizza jest smaczniejsza;-)

Najlepsza temperatura to 250 ºC, czas ok. 15-20 min.

Gotowa, upieczona pizza idealnie smakuje z ketchupem oraz sosem czosnkowym.

Poniżej przedstawiam zdjęcia i krótki opis.czas ok. 15-20 min. 



  Ciasto wystarcza na jedną dużą blaszkę, można podzielić na dwa kawałki, będą dwie mniejsze pizze.

moje składniki na pizze

wszystko pokrojone w kostkę

pizza z serii klasyczna bo taka smakuje dzieciom najlepiej;-)

i do pieca w takiej postaci...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz