środa, 22 lutego 2017

PRZEPIS NA SPEŁNIONY TŁUSTY CZWARTEK



KUŹNIA HOME - OPISANE Z DOMU

Przepis na pączki:


składniki:

50 g drożdży
70 g cukru
200 g mleka ( 0,75 szklanki)
80 g masła lub margaryny
3 żółtka
1 jajko
500 g mąki
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
tłuszcz do smażenia, (na smalcu pychotka)


Podgrzewam w naczyniu: cukier, mleko, drożdże i masło,
Dodaje mąkę i sól, wyrabiam wszystko w thermomixie, ale można też wyrobić ręcznie, do tego wlewam spirytus i kontynuuje wyrabianie.
Ciasto na pączki należy zostawić w naczyniu, aż podwoi swoją objętość.
Następnie rozwałkowuje na grubość ok 1 cm. i wycinam krążki za pomocą szklanki, literatki, w zależności jaką chce mieć wielkość pączków.
Można oczywiście takie już piec a później nadziewać ale Ja osobiście od razu kładę na krążki marmoladę różaną i zalepiam, formując na kształt pączka. Można oczywiście dać powidła, lub inne nadzienie, wedle uznania, nie może być jednak za rzadkie.
Smażę na rozgrzanym tłuszczu, dając na olej klejoną częścią do góry, czekam aż się zarumienią.
Pączek dobrze upieczony powinien z reguły sam się odwrócić na oleju, ale jeśli tak się nie stanie, należy go obrócić  i dać szansę drugiej stronie się usmażyć;-)

Na koniec można posypać cukrem pudrem albo lukrem.

Lukier przygotowuje na oko;-) w zależności od ilości pączków, ale napiszę składniki:

cukier puder ok 1 szklanka
masło ok 3 łyżki
odrobina gorącej wody
można dodać sok z cytryny lub aromat do pieczenia, polecam rumowy;-)
Ja osobiście wszystko energicznie mieszam w garnku podgrzewając na małym ogniu, jeśli lukier będzie za wodnity dodajcie więcej cukru pudru, jeśli za gęsty, odrobinę wody.

Smacznego objadania się;-);-);-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz